Jobbstress och icke-schemalagd semesterstress

Tips: Överlåt beslut

Enligt senaste rönen i tidningen Arbetsliv lider hälften av alla anställda i Sverige lider av jobbstress. På semestern då måste vi skynda oss att ta igen oss så att vi orkar sedan, tänker jag. Samt skynda oss att ha roligt för det orkar vi inte när väl jobbet sätter igång igen. Semestrar kan vara än mer stressigt än den rutinmässiga stress där de olika stressmomenten (hämtning, lämning, möten…) åtminstone är någotsånär schemalagda och förutsägbara.

På semestern behöver vi avgöra om och när och hur många glassar, karusellturer, muséer, badstrandstimmar, zoobesök, böcker… och vilka resvägar det ska bli just idag. Ovana och jobbiga beslut. Törstiga och skrikande, uttråkade barn förvärrar det hela. Umgås så nära med varandra. Ska det vara meningen? Ska man orka det?

Så allvarligt. Vad kan vi göra? Minska på prestationskraven. Det måste inte vara perfekt allting. Allting måste inte hinnas. Det får ta tid att välja – att känna efter – vad som är hälsosamt för just mig och mina barn. Ett skönt knep är att överlåta beslut till dem:”Visst du får köpa … om du vill för egna pengar!” Då hör man: “Så ovärt!” Märkligt hur oviktigt det blir med godis när pengarna ska komma ur den egna kassan.

Njut av sommaren, lugnet, friheten från – många –  krav. Lite förtänksam planering kräver det (budget och överenskomna gränser t ex och att man håller fast vid det man sagt). Och en hel del vilja att göra ingenting och ta det som det kommer.

Dessa tankar har jag också brottats med inför min semester. Jag har kommit fram till att ta det lugnt behöver vara ett aktivt val. Och det går bra att välja det igen och igen!

 

Jobbstress och icke-schemalagd semesterstress
Spread the love
Märkt på:                

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 + två =